Foto: Mona Alikhah - Monavid Photography

Blog van Karin: Lancering Seniorencheck

Zoals ik in mijn vorige blog al aankondigde waren we bezig met het ontwikkelen van een Seniorenprogramma. Nu we bijna een jaar bezig zijn en we zo ongeveer al onze vaste klanten en hun huisdieren wel voorbij hebben zien komen willen we namelijk een volgende stap zetten in het uitbreiden van onze service. En zoals altijd staat het dier en een goede verzorging daarbij voorop. We hebben daarom een Seniorenprogramma ontwikkeld en die begint met de Seniorencheck.

Ik ben in dat jaar, en de jaren die ik hiervoor ook in de kliniek werkte, behoorlijk wat verschillende patiëntjes tegengekomen en wat me daarbij vaak opviel is dat sommige dingen gewoon te voorkomen waren geweest. Dat stak me al een tijdje, want dat vind ik gewoon echt zonde en onnodig. Zonde omdat het beestje er last van heeft en onnodig omdat er soms hele dure behandelingen nodig zijn die voorkomen waren te geweest. Ik had het daar met collega’s, op de universiteit tijdens herscholingen en uiteraard met de baasjes van onze patiënten al vaker over gehad. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik heb er af en toe zelfs wel wakker van gelegen en dan moest ik eigenlijk steeds denken aan ‘Hoe zorg ik dat mijn patiënten ook een fijne oude dag hebben?’. Hoe zorg ik dat mijn patiënten voor er ouderdomsproblemen zijn die niet meer zijn op te lossen onder controle worden gehouden. Ja, gewoon afwachten en dan komen ze vanzelf. Maar dat is dus vaak te laat. En ik kan ook niemand dwingen om langs te komen. Als ik over straat fiets zie ik vaak genoeg honden of katten lopen en dan gaan mijn radartjes meestal direct draaien. Wat loopt ie scheef? Jeetje die kat ziet er onverzorgd uit? Goh dat gaat ook niet makkelijk meer? En dat zag ik af en toe ook als beestjes met klachten in de kliniek langskwamen. Wat kan ik daar aan doen?

Door die vragen ben ik me verder gaan verdiepen in de ouderdomkwaaltjes. En ik kwam er achter dat er complete ouderdomsprogramma’s zijn. Natuurlijk, had ik zelf ook kunnen bedenken, maar hoe breng je dat naar de baasjes? Hoe zorg ik er voor dat ze langskomen voor een eerste check? Dat is nog niet zo makkelijk. Ik wil het iedereen wel vertellen, maar makkelijker is misschien om een programma te lanceren dat ‘gewoon’ altijd voor handen is. Een ouderdomsprotocol! Een Seniorencheck! Loopt uw beestje wat moeilijker? Hebben ze moeite met springen? Moeten ze meer plassen? Is hun ontlasting anders dan een paar jaar geleden? Heeft u het idee dat ze minder lang spelen of sneller moe zijn? Het kunnen allemaal een begin zijn van een kwaaltje waar nu, met bijvoorbeeld een klein urine- of bloedonderzoek of een controle van de gewrichten nog iets aan te doen is. Zo kan andere voeding helpen, maar kunnen we bijvoorbeeld ook al vroegtijdig zien of een beestje aanleg heeft voor plasproblemen. Die technieken om dat te zien en er vervolgens ook iets aan te doen zodat de beestjes daar later geen last van krijgen zijn er. We kunnen dus, zoals dat dan wordt gezegd, aan de voorkant al dingen voorkomen.

Dit is misschien niet direct een blog over al mijn avonturen in mijn eerste jaar, maar meer een oproep. Zullen we proberen om uw dier een goede, fijne en rustige oude dag te laten beleven? Dat is fijn voor uw beestje, maar uiteindelijk ook voor mij als dierenarts. Dat klinkt gek, want ik ben immers opgeleid om te genezen, maar toch vind ik voorkomen beter. Kijk op onze website, www.dierenkliniekfilmwijk.nl voor de mogelijkheden of kom even langs en neem de folder mee waar meer informatie in staat over mogelijke kwaaltjes.  

Groetjes Karin