Blog van Karin: Filmwijk in Beweging!

Als ondernemer in Filmwijk ben ik betrokken bij het evenement Filmwijk in Beweging van Platform Filmwijk. En omdat ik regelmatig een column in de Filmwijkkrant schrijf waarin ik vertel over mijn hardloopavonturen in onze wijk schept dat natuurlijk verplichtingen. Maar ik moet eerlijk zijn… Zondag doe ik dan wel mee aan de Dam tot Damloop, ik heb de afgelopen weken eigenlijk te weinig bewogen.

Ik ga wel elke dag op de fiets naar de kliniek aan de Cinemadreef, maar daar beweeg ik dan toch niet zo veel als ik zou willen. Nadeel bij mij is dat ik dat vrij snel merk. Zeg maar die pondjes die door de mondjes gaan. Op het moment is het zeker geen ramp en er is ook geen noodplan nodig, maar als ik die tocht zondag echt lekker zou willen lopen dan had ik iets meer moet trainen. Ik kijk er dus een beetje tegen op… Maar meer dan ‘gewoon bewegen’ is mijn training de afgelopen weken nou eenmaal niet geweest.

En tussen trainen en ‘gewoon bewegen’ zit volgens mij het verschil. Als mens beweeg ik denk ik genoeg, maar om iets te doen waar je eigenlijk voor moet trainen heb ik de afgelopen week net te weinig gedaan. Of laat dat net eigenlijk maar weg. Als dierenarts heb ik een aardig kijk op hoeveel onze huisdieren eigenlijk bewegen. Als er een topfitte hond op mijn behandeltafel komt dat kan ik daar echt wel van genieten. Zo’n sterke hond is meestal een prachtig plaatje! Maar ook bij onze huisdieren komt veel overgewicht voor. Daar ligt dan net als bij mensen al snel artrose op de loer. Artrose noemen we ook wel gewrichtsslijtage en komt bij mens en huisdier voor. Soms zelfs al op jongere leeftijd. Onze gewrichten zijn niet voor rust gemaakt, want ‘rust roest’ is toch echt waar. Gelukkig kunnen we veel doen om artrose te voorkomen. En als het er al is weten we gelukkig ook steeds beter hoe we het kunnen behandelen. Hoewel het herkennen van artrose soms zelfs al niet heel gemakkelijk is!

Dat we moeten bewegen om gezond te blijven weten we allemaal ook eigenlijk wel, maar de tijd en zin vrijmaken is nog wel eens, bij mij dan, een probleem. Ik ben dan ook blij dat het Platform Filmwijk die handschoen van Filmwijk in Beweging heeft opgepakt. Dan word ik tenminste ook echt gedwongen, gelukkig met zachte hand, anders helpt het bij mij ook weer niet. Ik sta zaterdag met een marktkraampje op het schoolplein van de Polygoon in de Hollywoodlaan. Niet dat ik daar de hele dag aan het bewegen ben, dat is nou niet zo interessant om te zien, maar ik geef graag voorlichting over hoe belangrijk bewegen eigenlijk is voor onze huisdieren. Ik leg uit hoe we artrose kunnen voorkomen bij de hond en kat, en ja: ook bij de cavia en het konijn! Bij alle huisdieren eigenlijk. Want als heel Filmwijk in Beweging is met de buren, dan horen onze huisdieren daar toch zeker ook bij?

Klik hier voor meer informatie over het programma van aanstaande zaterdag.