Foto: Mona Alikhah - Monavid Photography

Parasietenbescherming

Als de lente komt... Met het oplopen van de temperaturen gaan we met zijn allen ook weer meer naar buiten en dit geldt niet alleen voor de baasjes en de beestjes. Ook zien we direct weer meer parasieten. De warme dagen in februari gaven al een flinke stijging in het aantal teken, maar inmiddels zijn ook de eerste vlooienplagen al gesignaleerd!

Teken en vlooien zijn parasieten die graag op de hond en kat kruipen. Zij zuigen bloed en laten zich daarna weer in de omgeving vallen om eitjes te leggen. Ze veroorzaken niet alleen jeuk en kleine ontstekingen in de huid, maar brengen ook bacteriën en lintwormen over. Daarnaast ze zijn ook nog eens schadelijk voor mensen en vooral voor kinderen. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat uw huisdier deze parasieten oploopt.

Er bestaan veel misverstanden over vlooien en teken. De meest bekende niet kloppende argumenten zijn:

  • 'Mijn dier komt niet buiten en kan dus geen parasieten oplopen.' Helaas nemen mensen deze parasieten of hun eitjes ook mee. Dat kan via schoenen, kleding en of andere spullen.
  • 'Ik geef mijn hond knoflooktabletten dus is hij beschermd.' Knoflook is echter giftig voor huisdieren! Dit is al jaren bekend en toch mogen snoepjes met knoflook gewoon verkocht worden... Als u dit regelmatig geeft kan er uiteindelijk leverschade ontstaan. En daarnaast: het werkt gewoon bewezen niet.
  • 'Ik zie geen vlooien dus mijn dier heeft geen vlooien.' De vlo zuigt maar gedurende een paar minuten bloed en laat zich daarna simpelweg vallen. De eitjes komen vervolgens binnen een paar dagen uit. Wist u dat een vlo wel 1000 eitjes per dag kan leggen en dat die wel drie tot zes maanden kunnen overleven in de omgeving?
  • 'Pipetten en tabletten zijn giftig voor de parasiet dus ook voor mijn dier.' Voordat een diergeneesmiddel op de markt mag worden gebracht moet het aan strenge veiligheids- en effectiviteitseisen voldoen. Deze eisen zijn vergelijkbaar als de eisen voor geneesmiddelen voor mensen. Pas als aan deze eisen wordt voldaan mag het middel een zogenoemde UDA-status krijgen. Voor een niet-diergeneesmiddel, met een VRIJ-status, zijn deze eisen minder streng. UDA-middelen mogen alleen door dierenartsen worden voorgeschreven.

Wilt u weten hoe u uw dier het beste kunt beschermen tegen parasieten? Wij geven u graag een advies dat past bij de leefsituatie van u en uw huisdier. Zo weet u zeker dat uw dier veilig en effectief beschermd is. Kom gerust eens langs of bel ons op 036 - 53 77 074.